Hållbart ledarskap


Syfte och mål

Alla barn och ungdomar ska mötas av ledare som har kunskap om och arbetar efter barns och ungdomars fysiska, psykiska, sociala och idrottsspecifika utveckling.
Effektmål 1, SCF:s förbundstutvecklingsplan 2024 – 2025

För att kunna uppnå ovan mål behöver vi ge ledare de bästa förutsättningarna till att bli sitt bästa jag. Långsiktigt planering för hållbara ledare som ges möjlighet att växa i sin roll är avgörande. Kompetens och erfarenhet kräver tid. För att låta ledare, som ofta är unga i vår idrott, att växa och även erbjuda en långsiktighet för dem som motiverar till att ta till sig kompetens. Projektet syftar till en mer långsiktig och hållbar planering och utveckling för ledare i föreningen.

Projektinfo
Det tidigare utbildningsstödet är numera ersatt med Hållbart ledarskap. Det nya stödet innebär att föreningar behöver inkomma med en ifylld utvecklingsplan i ansökan. Nytt är även att utbildningsutbudet som är sökbart är utökat.

Ansökan
Ansökan görs via IdrottOnline. Nytt från och med i år är att varje förening behöver fylla i en utvecklingsplan som bifogas vid ansökan. Ladda ner utvecklingsplanen, här

Frivilligt finns även en individuell utvecklingsplan. Vi rekommenderar föreningar att göra årliga uppföljningar med ledarna i föreningen och för er som kanske inte har en befintlig struktur finns därför denna mall som hjälp. Ladda ner den, här

Målgrupp
Målgruppen för satsningen ska vara barn och ungdomar 7-25 år, men andra målgrupper deltar i satsningen, dvs både aktivitetsledare, organisationsledare och eventuell övrig målgrupp.

Start- samt slutdatum
Projektet ska avse insatser framåt i tiden och satsningen ska genomföras inom projektperioden. Startdatum bör därmed vara första utbildningstillfället (tidigast 7 september) och slutdatum senast 1 maj 2025.

Ansökningsperiod
Ansökningsperioden öppnar 17 juni och sista ansökningsdag är 25 augusti. Ansökningarna behandlas först efter sista ansökningsdag. Återrapportering ska ske senast 1 juni 2025. Ansökan samt återrapport görs via IdrottOnline under fliken Idrottsmedel.

Fördelning
Fördelning av stöd till föreningar sker utifrån inrapporterat LOK-stöd. OBS! Har föreningen för avsikt att starta upp cheerleading för barn och ungdomar men ännu inte har rapporterat LOK-stöd för cheerleading aktivitet går det att ansöka om projektstödet ändå.

Återrapportering
Formulär för återrapportering är tillgängligt i IdrottOnline efter godkänd ansökan. Observera att sista återrapporteringsdag är 1 juni. Återrapporten görs i IdrottOnline. Vid utebliven återrapport kommer hela det beviljade beloppet krävas tillbaka enligt RF:s riktlinjer och regelverk för projektstöd IF.

Följande utbildningar beviljas
– SCF:s utbildningar
– Cheerforum
– Utbildningar via RF/SISU
– Kurslitteratur för eftergymnasial utbildning inom områdena: ledarskap, idrott och hälsa
– Utbildningar via exempelvis ICU eller IOK

Observera att ni vid återrapporten behöver uppvisa utbildningsintyg och ekonomisk redovisning för de utbildningar som ej genomförs via SCF, annars krävs återbetalning.

Följande beviljas ej
– Utbildningar via kommersiella företag
– Utbildningar utomlands

Belopp
500 kr kan sökas i stöd för respektive utbildningsdeltagare per utbildning.
För utbildningar under 500 kr kan ni endast ansöka om den totala kostnaden för utbildningen.

Krav för att beviljas stöd

  • Inskickad årsrapport för 2023
  • Att föreningens eventuella tidigare inskickade ansökningar är behandlade, återrapporterade och i aktuella ärenden återbetalda
  • Att föreningen bedriver eller har för avsikt att starta barn- och ungdomsverksamhet i cheerleading. 
  • Att föreningen är medlem i förbundet



Ni hittar oss även här!