”Seniorer i cheerleading – Trygga och inkluderande av utvecklingsmiljöer” är ett projekt hos Svenska Cheerleadingförbundet som sattes igång hösten 2021. Syftet med projektet är att skapa kunskap och förutsättningar för att rekrytera samt behålla utövare i seniorålder, 16-25 år.
En av våra bekräftade utmaningar är att vår idrott i dagsläget har få verksamheter som erbjuder ungdomar att träna utan att behöva tävla. Vi uppfattar även att vi tappar aktiva i åldrarna 16 år och uppåt. Eftersom vår puckel skiljer sig från idrottsrörelsens gemensamma, behöver vi kartlägga vad som är största hindret för våra ungdomar att stanna likväl som att undersöka vad som gör att våra ungdomar stannar. Avsaknaden av en utvecklingstrappa för cheerleading leder till starkt fokus på tävling och i sin tur kortsiktiga resultat. Man inte ser till den långsiktiga utvecklingen, och kortsiktigheten skapar grund för en möjligtvis osund utvecklingsmiljö.
Nedan följer en sammanfattning av vad som gjorts i projektet.
Kvalitativ studie av Ungdomsbarometern
Under 2021-2022 anlitade SCF Ungdomsbarometern för att göra en kartläggning om varför seniorer i cheerleading slutar med idrotten cheerleading. Tillvägagångssättet var djupintervjuer med fyra personer 16-25 år som går eller har gått på cheerleading. Ungdomsbarometern tog in intresse för att bli intervjuad genom ett formulär som SCF delade på Instagram story den 31 maj 2022.
Djupintervjuerna genomfördes under sommaren och hösten 2022 och kartläggningen var klar i oktober 2022.
Rapport om seniorer i cheerleading
Under vintern och våren har Susanne Meckbach, fil. doktor i idrottsvetenskap, genomfört en kartläggning för att ta reda på varför seniorer slutar på cheerleading. Nu är kartläggningen sammanställd till en rapport som finns klar och tillgänglig att ta del av. Rapporten, ”Seniorer i cheerleading – Varför sluta? Varför stanna kvar?”, lyfter hur cheerleadingledare emotionellt har påverkat utövare negativt, till exempel genom hot, ignorering och favorisering. I rapporten finns också goda ledarexempel. Under helgen 16-17 september 2023 anordnade SCF sin årliga utvecklingskonferens Cheerforum där 220 ledare och föreningspersoner deltog. På Cheerforum var Susanne Meckbach talare och presenterade delar av sin rapport under klassen ”Fem raka från hjärtat – det här sa seniorerna som slutade”.
Läs hela rapporten här.
Kvantitativ studie av Carolina Lundqvist
Hösten 2023, kort efter att Susanne Meckbachs rapport släpptes, gick SCF ut med att ytterligare en studie inom ämnet görs. Denna gång en kvantitativ studie som alla nuvarande och tidigare tävlingsutövare i seniorålder ombads svara på. Studien, ”Prevalence of harassment, abuse, and mental health among current and retired senior Swedish cheerleaders”, är gjord av Carolina Lundqvist, docent inom psykologi och idrottsvetenskap och legitimerad psykoterapeut vid Institutionen för beteendevetenskap, Linköpings universitet. Den har finansierats av Svenska Cheerleadingförbundet och en artikel på vissa utav resultaten har publicerats i Journal of Sports Sciences.
Totalt svarade 211 nuvarande tävlingsutövare och 73 tidigare tävlingsutövare över 15 år på frågor om sin träning, motivation, samt psykisk och fysisk hälsa, samt skäl till varför de tränar eller har valt att sluta att träna cheerleading. Så vitt känt är det första gången i världen en undersökning av det här slaget görs på just cheerleading.
Nästa steg
Den 4 november 2024 höll Svenska Cheerleadingförbundet en nätverksträff där Carolina Lundqvist presenterade resultatet av studien till SCF:s medlemsföreningar.
Svenska Cheerleadingförbundet kommer vidare att arbeta med att öka ledares kunskap om skadeförebyggande träning, eftersom många i Carolinas studie angav det som en orsak till att de slutat med cheerleading.
Förbundet har också släppt en ny uppförandekod för ledare som bygger på de resultat som kommit fram i projektet ”Seniorer i cheerleading” tidigare.
Projektet “Trygghet i cheerleading” formulerades av SCF hösten 2023. Som idrottsrörelsen är överens om, är tryggheten inom all idrott vår gemensamt främsta prioritet, såväl som vårt största ansvar. Grundläggande för att skapa en trygg och inkluderande miljö är kunskap och
medvetenhet.
Syftet med projektet “Trygghet i cheerleading” är att införa tydliga trygghetsrutiner inom förbundet och i svenska cheerleadingföreningar för att skapa en trygg och inkluderande miljö för alla. Projektet bygger på genomförda studier och tidigare initiativ inom trygghetsområdet och en GAP-analys som har identifierat framgångsfaktorer och brister i förbundets och föreningars hantering av trygghetsfrågor.
Målet är att förbundet och alla föreningar ska ha implementerade trygghetsrutiner som bland annat kan omfatta aktivt arbete med uppförandekoden, och utbildning för relevanta målgrupper som aktiva, tränare och ledare. Detta projekt är ett viktigt steg mot att göra svensk cheerleading tryggare för alla. Projektet beräknas vara klart under 2025.