Hur förväntas en cheerleadingledare agera på träning och utanför?
Efter de kartläggningar och rapporter som genomförts de senaste åren av Ungdomsbarometern, Susanne Meckbach samt Carolina Lundqvist från Linköpings universitet såg vi ett behov av att införa en omfattande och idrottsspecifik uppförandekod. Kodens syfte är att möta de utmaningar som finns i just vår idrott och tydliggöra beteenden som inte är acceptabla inom cheerleading samt visa vägen mot gott ledarskap.
Bra att veta är att rubrikerna i dokumentet är sorterade i bokstavsordning.
Uppförandekoden hittar du: Här
You can find The Swedish Cheerleading Federation’s Coaches’ Code of Conduct: HERE
Lärgruppsmaterial till uppförandekoden hittar du: Här
Nedan finns frågor och kommentarer som föreningar och ledare ställde under remissförfarandet. Klicka på frågan för att läsa svaret.
Hur ska vi göra för att implementera uppförandekoden i föreningen? Finns det planer för att göra den till en utbildning?
Ett lärgruppsmaterial håller på att tas fram som föreningar kommer kunna ta hem och arbeta med. Vi ser även över möjligheten att göra uppförandekoden till en utbildning och inledningsvis har vissa av uppförandekodens delar plockats in i våra befintliga utbildningar.
Varför står det ingenting om lagindelning?
Uppförandekoden är till för ledare även om många stycken även tillämpas på övriga förtroendevalda inom cheerleading. Dock är det viktigt att särskilja på vad som är ledarnas ansvar och inte.
Hur en förening organiserar sina lagindelningar är styrelsens ansvar. Det är en organisatorisk fråga och ska hanteras av högst ansvariga för föreningen, det vill säga styrelsen. Därför är inte det en del av uppförandekoden för ledare. Ledare ansvarar däremot för att följa styrelsens direktiv om hur lagsammansättning ska gå till.
Alkohol
Vad gäller för vårdnadshavare som åker med på tävlingsresor t ex. Vad gäller när alla är över 18 år och har en lagfest?
SCF står för en idrott fri från alkohol under eller i samband med alla cheerleadingsammanhang, oavsett om det gäller minderåriga eller vuxna. Medföljande vårdnadshavare omfattas inte av SCF:s uppförandekod för ledare. Däremot uppmanas alla att avstå från att förtära alkohol under eller i samband med cheerleadingverskamhet, vilket även innefattar resor.
Hur ska vi få in detta på ett bra sätt i praktiken? Samt att ha resurser för att det ska ske och följas upp?
Börja med att be alla ledare läsa uppförandekoden och ge möjlighet till diskussioner. När lärgruppsmaterialet är framtaget kan ni ha träffar och samtala kring det.
Uppförandekoden kräver ingen uppföljning. Det ska ses som ett stöd och inte en belastning.
Hur bör man som ledare agera om en aktiv kontaktar en i en privat chatt på sociala medier, med hänsyn till att enskild kontakt bör undvikas?
Först och främst är det viktigt att du som ledare aldrig tar kontakt med en aktiv i en privat chatt. Skulle den aktiva kontakta dig finns det olika sätt att hantera situationen:
- Hänvisa till officiella kanaler: Informera den aktive om att du inte kan fortsätta diskussionen i den privata chatten och uppmana dem att använda de officiella kommunikationsvägarna eller grupperna som föreningen har etablerat.
- Involvera vårdnadshavare: Be den aktive att inkludera sin vårdnadshavare i chatten om det gäller någon under 18 år. Detta säkerställer transparens och föräldrars insyn.
- Bjud in en tredje part: För att undvika enskild kommunikation, kan du bjuda in ytterligare en person från föreningen, exempelvis en trygghetsperson, förtroendevald eller en annan ledare, till chatten.
Tänk på att:
Avvakta vidare diskussion: Fortsätt inte diskussionen innan en av ovanstående åtgärder har vidtagits. Det är viktigt att alla kommunikation sker på ett sätt som skyddar både den aktive och ledaren.
Inför varje säsong, ta upp ämnet och förklara för de aktiva varför det är viktigt att undvika enskild kommunikation med ledare. Detta skapar en förståelse och en trygg miljö för alla inblandade.
Vissa av delarna känner vi är långt från vår verklighet och inget problem vi känner till.
Vad skönt för er!
Vissa delar är inte lika aktuella för vissa föreningar medan det är det för andra. Något som är bra att tänka på är:
Bara för att du inte har hört att något har hänt, betyder det inte att det inte har hänt.
Det vill säga, ibland sker händelser utan att de kommer till styrelsens eller ledares kännedom. Uppförandekoden ska ses som ett stöd för er om något sker men kan också hjälpa personer som varit utsatta att våga berätta.