Cheerleading erkänns som en olympisk idrott

Det svenska damlandslaget, Team Sweden Allgirl som tog brons på VM 2018. Foto: Katrin Chieux.

Den Internationella Olympiska Kommitténs exekutiva styrelse beslutade under torsdagen att föreslå för IOK kommande session i Tokyo att idrotten cheerleading och det internationella förbundet, International Cheer Union, ICU ska ges ett fullvärdigt erkännande. Nästa steg för cheerleading och International Cheer Union är ett fullvärdigt medlemskap i IOK och därmed att kunna komma i fråga för det olympiska programmet.

Den 6 december 2016 gavs cheerleading och ICU ett provisoriskt erkännande efter att sedan 2013 ha varit invalda i SportAccord. Nu knappt sju år senare är IOK redo att den 21 juli 2021 ge cheerleading ett fullvärdigt erkännande.

 

– Det här är en del i det erkännande av vår idrott som kommit steg för steg. Beslutet som väntas komma i Tokyo kommer att ge ytterligare möjligheter för idrotten cheerleadings utveckling, såväl som möjligheter för fler att få ta del av vår sport världen över, säger Svenska Cheerleadingförbundets generalsekreterare Katarina Eriksson.

 

Beskedet har också tagits emot inom svensk cheerleading med stor glädje.

– Det känns fantastiskt att vår idrott nu är ett steg närmare möjligt deltagande vid OS och att vår långa strävan och allt hårt arbete äntligen ger resultat. Det här innebär helt ny nivå av respekt och bekräftelse, säger Karolina Olovsson, svensk förbundskapten i cheerleading och fortsätter.

– Tänk om drömmen om ett OS, som så länge funnits hos våra aktiva, coacher och förbund, snart kanske blir sann.

 

Enligt Sveriges olympiska kommitté krävs det för ett fullvärdigt medlemskap och permanent erkännande av IOK bland annat att en idrott är väl utbredd i världen, att det finns kontinentala mästerskap och VM, att utövare finns bland både kvinnor och män, samt att det finns många utövare och att idrotten är tv-mässig.

För information om det internationellaförbundet, International Cheer Union, cheerunion.org.

Du hittar oss även här!