Home » Förbundet » Cheerleadingens historia » 1800- och 1900-talet

1800- och 1900-talet

Cheerleadingens historia

Under 1860-talet på amerikanska universitet började publik att ropa ramsor på idrottsevenemang. År 1898 bestämde sig Johnny Campbell för att organisera upp hejaropen. Han hoppade över ett stängsel och sprang ut på planen och började leda publiken så alla kunde ropa tillsammans.

Under de kommande åren blev det allt mer vanligt med cheerleaders – då kallat yell leaders – på flera universitet. Det var en prestigefylld roll som baserades på karisma och ledarskap för att kunna få med sig en hel publik.

En cheerleader på universitet Yale år 1932

Universitetsidrotter ökade i popularitet under början av 1900-talet. Från ett par hundra i publiken började det nu bli flera tusen. En ensam cheerleader kunde inte höras, så flera cheerleaders började väljas ut.

Cheerleadinglagen började addera megafoner för röststyrka, armrörelser för tajming och visuella element som skyltar och poms. Det blev också mer atletiskt med hopp, volter och stunt.

Cheerleaders i Maryland år 1937

Under första halvan av 1900-talet var det få kvinnliga cheerleaders. Cheerleadinglag fanns bara på universitet, och andelen kvinnliga studenter på amerikanska universitet var låg.

Under andra världskriget skickades många amerikanska män ut i krig och försvann från universiteten samt cheerleadinglagen. Kvinnor fick då ta större plats som cheerleaders.

En cheerleader på 1960-talet

I mitten av 1900-talet började cheerleading introduceras i high school. När antalet cheerleaders ökade så växte en cheerleadingmarknad fram. Lagen behövde dräkter, skyltar, pompoms och skor. Lawrence ”Herkie” Herkimer såg möjligheterna och startade ett företag som sålde dräkter samt anordnade läger och workshops. Cheerleading började struktureras upp med regler och tekniker.

När färg-TV lanserades insåg Lawrence ”Herkie” Herkimer att pompoms skulle bli en viktig accessoar för cheerleaders på amerikanska fotbollsmatcher. Hans företag började tillverka mer moderna pompoms med ett handtag i mitten.

Lawrence ”Herkie” Herkimer är grundare av NCA och hans smeknamn Herkie har gett namn till ett cheerleadinghopp.

Herkie utför sitt herkie-hopp

I slutet av 1980-talet startades de första cheerleadingklubbarna utanför skolmiljö. Klubbarna kallades för all star och var tänkta att hjälpa aktiva att komma in i skolornas cheerleadinglag. Fokuset ändrades dock när det växte fram egna all star-tävlingar som blev populära att delta i.

Cheer Athletics Wildcats på NCA år 1998

År 2000 kom filmen Bring It On med Kirsten Dunst och Gabrielle Union i huvudrollerna. Filmen handlar om två cheerleadinglag som är rivaler.

Bring It On blev otroligt populär och i dag klassas det som en kultfilm.

Bring It On

Ni hittar oss även här!