Home » Tävling » Internationella Tävlingar

Internationella Tävlingar

Här finns information om de internationella tävlingar som SCF ger ut kvalplatser till samt VM & JVM som landslagen deltar på. Utöver detta finns en mängd andra internationella tävlingar.


EM & JEM

ECU arrangerar årligen EM & JEM, på tävlingen så deltar man som klubblag. För mer info kring hur kvalplatser delas ut hittar du i dokumentet Tävlingsbestämmelser här.

EM & JEM 2023 anordnas i Verona, Italien 30 juni-2 juli. Mer info kring tävlingen hittar du på ECU’s hemsida här. Vi kommer fortsätta uppdatera vår FAQ om EM & JEM 2023 när vi får mer information från ECU.

FAQ EM & JEM 2023

Var är tävlingen?
Verona, Italien

När är tävlingen?
30 juni – 2 juli.

Var hittar vi åldersindelningen?
På ECU hemsida här, under regler.

Vilken arena kommer tävlingen vara i?
Inväntar information från ECU.

Vilka dagar kommer juniorer att tävla? Hur ser uppdelningen och schemat ut bland alla klasser?
Vi inväntar mer information från ECU.

Hur ser anmälningsprocessen ut?
Vi inväntar information från ECU.

Är det någon tävlingsavgift vi betalar för att delta på EM? Vad kostar den?
Vi inväntar information från ECU.


VM & JVM

ICU arrangerar årligen VM & JVM, på tävlingen så deltar man som landslag. För mer info kring hur landslagen tas ut hittar du i dokumentet Tävlingsbestämmelser här.

VM & JEM 2023 anordnas i Orlando, USA 19-21 april. Mer info kring tävlingen hittar du på ICU’s hemsida här.


Klubb-VM

Klubb-VM arrangeras årligen av IASF, på tävlingen så deltar man som klubblag. För mer info kring hur kvalplatser delas ut hittar du nedan samt i dokumentet Tävlingsbestämmelser här.

Klubb-VM 2023 anordnas i Orlando, USA 21-24 april. Mer info kring tävlingen hittar du på IASF’s hemsida här.

2021-05-27
IASF är en internationell organisation som skiljer sig från International Cheer Union, ICU. ICU är ett internationellt förbund som är till för att knyta ihop nationella förbund i syfte att ena sporten globalt, samt att cheerleading ska bli en olympisk gren. IASF gör inte anspråk på samma roll, utan är till för att stödja sporten ur andra perspektiv, att ena ”industrin”, dvs att få de enskilda företagen att jobba samstämmigt för utövarnas skull. Medlemmarna i IASF är främst företag som har all-star-verksamhet och liknande, men fler och fler nationella förbund har anslutit sig och tanken är att IASF ska vara ett komplement till det ”vanliga” internationella förbundet.

IASF anordnar klubb-VM, där medlemsorganisationerna kan ha rätt att ge ett visst antal lag en kvalplats (vad de kallar ”bid”) beroende på hur de placerar sig på medlemsorganisationernas tävlingar. Antal kvalplatser beror på organisationens storlek, hur många år som kvaltävlingen har ägt rum och vilken anslutningstyp nämnd organisation har. Eftersom de flesta medlemsorganisationerna är amerikanska företag är merparten av alla starter från USA.

Till skillnad från EM går det inte att ge en kvalplats till någon annan än den som fick en viss placering på SM. Detta betyder att om vi har 2 kvalplatser i cheerklassen har de som placerat sig 1 eller 2 rätt att få åka och tävla på klubb-VM. Om någon av dessa inte tävlar kan platsen inte ges till någon annan. Hur många som får tävla och från vilken tävlingsklass är överenskommet i förväg mellan SCF och IASF.

SCF har genom SM/RM rätt att ge svenska lag en kvalplats på klubb-VM.

Mer information
Se underlag för TKs arbete här.

Ni hittar oss även här!