Cheerleading hör hemma i Riksidrottsförbundet

Idag fredag 24 maj inleds Riksidrottsmötet i Jönköping. Under helgen ska delegaterna bland annat fatta beslut om Svenska Cheerleadingförbundet ska beviljas medlemskap som ett specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet eller inte. Vi kommer att åka med en delegation till Riksidrottsmötet för att få vår ansökan prövad. 

Cheerleadingförbundet uppfyller alla sifferkrav för att få bli medlemmar. SCF har funnits i över 20 år och består av nästan 11 000 utövare fördelat i 55 medlemsföreningar. Kraven för att få bli medlemmar i Riksidrottsförbundet är att ett förbund bör ha minst 1 500 utövare, och 25 medlemsföreningar. Utifrån Riksidrottsförbundets krav räknas SCF därmed som ett stort förbund.

 

Antalet utövare växer snabbt, och engagerar särskilt flickor och tjejer i tonåren. En grupp andra idrotter har svårt att nå ut till. På bara tre år har antalet utövare mer än fördubblats. Svenska Cheerleadingförbundet tog också i april sitt första VM-guld i juniorklassen.

 

Ett medlemskap i RF skulle ge SCF samma förutsättningar som andra idrotter och idrottsförbund, och möjliggöra för cheerleading att fortsätta växa.

 

— Riksidrottsförbundet talar om att ge mer stöd till ungdomar som idrottar längre, samt om jämställd idrott. De stöden vill vi som engagerar dessa ungdomar ta del av, säger Katarina Eriksson, ordförande för Svenska Cheerleadingförbundet.

 

Orsaken till att SCF inte föreslås få bli medlemmar anses vara att cheerleading är för likt gymnastik. Gymnastikförbundet, som SCF sedan länge har ett samarbetsavtal med, har lämnat in ett yttrande till Riksidrottsstyrelsen där de föreslår att cheerleading inte ska få bli en egen idrott.

 

— Cheerleading är en egen idrott med en helt egen kultur. Även om det finns akrobatiska inslag bygger cheerleading framför allt på att engagera publiken, kreativitet och laganda. Även på internationell nivå är uppdelningen mellan gymnastik och cheerleading glasklar, säger Katarina Eriksson.

 

På Riksidrottsmötet kommer SCF gå emot Riksidrottsstyrelsens rekommendation och försöka få gehör för sin ansökan. 

 

— Vi hoppas att delegaterna ser värdet en snabbt växande idrott som når nya grupper. Vi vill att de röstar för vår ansökan, avslutar Katarina Eriksson.

Du hittar oss även här!