DM Mellersta, Stockholm och Södra år 2020 ställs in

Malmö Allstar Cheer under RM i cheerleading 2019. Foto: PeO Jakobsson.

Regeringen har efter hemställan från Folkhälsomyndigheten beslutat att allmänna sammankomster med över 500 personer inte får hållas. Med anledning av regeringens beslut har Svenska Cheerleadingförbundet beslutat att ställa in 2020-års distriktsmästerskap i cheerleading för Mellersta, Stockholm och Södra distrikten.

DM Mellersta skulle ha genomförts i Nyköping den 21 mars. DM Stockholm skulle ha genomförts i Nyköping den 22 mars. DM Södra skulle ha genomförts i Malmö den 28 mars. Men med anledning av regeringens beslut gällande coronaviruset, covid-19 och gårdagens höjda risknivå för spridning av coronavirus i Sverige, ställs alltså årets DM in i de tre distrikten som ännu inte hunnit hålla sina distriktsmästerskap.

Svenska Cheerleadingförbundet ser liksom Riksidrottsförbundet allvarligt på situationen kopplat till smittspridning och följer noggrant utvecklingen både i Sverige och omvärlden. 

– Att ställa in ett sådant stort och populärt evenemang som våra distriktsmästerskap är ett mycket tungt beslut, men vi står inför en allvarlig situation där vi som ett specialidrottsförbund självfallet tar det ansvar vi kan för att bidra till att hålla nere smittspridningen, säger Katarina Eriksson, generalsekreterare, Svenska Cheerleadingförbundet. 

Under de tre distriktsmästerskapen som nu ställts in skulle beräknat omkring 3 730 deltagare ha tävlat. Till det kommer en publik på omkring 5 600 personer.

Svensk cheerleading har varit förberedda

När det gäller situationen kring coronaviruset, covid-19 har Svenska Cheerleadingförbundet haft en kontinuerlig och ständig uppföljning, där vi från start valt att följa de råd och riktlinjer som Riksidrottsförbundet och ansvariga sjuk- och hälsovårdsmyndigheter rekommenderar.

Vi har arbetat hårt för att komma fram till en lösning för att kunna genomföra årets DM, men har efter strikta rekommendationer från ovanstående organ landat i ett beslut om att dessvärre avlysa mästerskapen. Vi har också övervägt många olika alternativ för implementering, men hittar ingen lösning som är fullt rättvis för deltagande lagen.

– Vi och arrangörerna är som sagt mycket ledsna över att det nu blev så här, men ber om förståelse för att vi varit tvingade att fatta detta beslut och att det också tar tid att hitta svar och lösningar på olika situationer. Vi hoppas därför att ni som våra medlemmar förstår att vi gör vårt bästa i en oerhört utmanande situation, säger förbundets generalsekreterare Katarina Eriksson.

Samtidigt vill Svenska Cheerleadingförbundet passa på att rikta ett stort och innerligt tack till medlemsföreningarna och de lokala arrangörerna av årets DM som nu ställs in, Haninge Cheer Elite och Malmö Allstar Cheer, för ett gott samarbete i en svår situation.

Vad händer framåt?

Svenska Cheerleadingförbundet kommer nu att se över samtliga kommande tävlingar i Sverige i vår.

När det gäller 2020-års RM & SM i cheerleading som är planerat att genomföras i Nyköping den 16–17 maj har Svenska Cheerleadingförbundet under torsdagsmorgonen beslutat att erbjuda alla starter – således även level 1 och masters detta år – och som var anmälda till årets fyra distriktsmästerskap möjlighet att delta på RM & SM. Det gäller alltså DM Mellersta, DM Stockholm och DM Södra som alla mästerskap nu ställts in, samt även DM Norra som avgjordes den 29 februari. När det gäller DM Norra så erbjuds samtliga starter som fick en placering, oavsett resultat, undantag det lag som diskvalificerades, möjlighet att tävla på RM/SM 2020.

SCF kommer även under torsdagen att kunna lämna besked kring återbetalning av biljetter och vad som gäller för det, till den publik som bokat och betalat för dessa.

Förbundet kommer även att inleda även processen med att titta på vad torsdagens nya besked från regeringen och Folkhälsomyndigeten betyder för våra landslag som har junior-VM & VM i cheerleading framför sig i USA den 27–29 april. Under natten svensk tid stoppade dessutom USA alla resor från Europa under en månad. Respektive landslag kommer inom kort att erhålla information.

Rekommenderade länkar för den som vill ta del av mer information:


Svenska Cheerleadingförbundets tidigare information och allmänna råd gällande spridningen av coronaviruset:

Du hittar oss även här!