Öppet brev till alla delegater på Riksidrottsmötet 2019

.Inför Riksidrottsmötet 2019 i Jönköping 24-26 maj har Svenska Cheerleadingförbundets förbundsstyrelse skickat ett öppet brev till samtliga delegater som kommer att medverka och rösta under Riksidrottsmötet. Här har ni brevet i sin helhet. 

Hej,

Som ni kanske känner till har vi i Svenska Cheerleadingförbundet (SCF) ansökt om att få bli medlemmar i Riksidrottsförbundet. Vi hoppas ni ser det vi kan bidra med och väljer att stödja vår medlemsansökan nästa söndag under RIM 2019. 

 

Cheerleading är en idrott som växer för varje år.

 

Svenska Cheerleadingförbundet har funnits nära 25 år och vi engagerar cheerleaders över hela Sverige i över 50 aktiva föreningar. Det finns utövare i alla åldrar och på alla nivåer. Vi har bland annat träningsverksamhet, matchverksamhet och ren tävlingsverksamhet. Vi har ett etablerat, starkt system för utbildning av tränare och domare, ändå upp på internationell nivå.

 

I år vann vårt svenska juniorlandslag Sveriges första guld på ett världsmästerskap, när de vann junior-VM i Orlando, USA.

 

I dag har vi, som ni kanske vet, ett samarbete med Svenska Gymnastikförbundet. När vi tog steget ur Svenska Amerikanska Fotbollsförbundet, behövde vi hitta en neutral samarbetspartner för att våra medlemsföreningar skulle kunna få tillgång till ekonomiskt stöd. Vi har haft samarbetet i dryga 20 år, och har haft lång tid på oss att försöka bygga upp samarbetet, och att utvärdera det.

 

Vi har kommit fram till att vi behöver få vara egna medlemmar för att få möjlighet att företräda oss själva. Med över 10 000 aktiva cheerleaders som medlemmar anser vi att det är dags nu.

 

Vår idrott bygger på en annan grund än gymnastik. Grunden i cheerleading är laganda och att entusiasmera genom rytmiska rörelser. Vi använder inte heller samma redskap som gymnastik, och delar inte samma kultur.

 

Vi kommer inte att bli en del av Svenska Gymnastikförbundet.

 

Vi tror att ni som är medlemmar i Riksidrottsförbundet kan förstå frustrationen av att sorteras in under ett förbund med svag koppling och därmed svag förståelse för er idrott, dess resursbehov och utmaningar.

 

Vi vill bli medlemmar i Riksidrottsförbundet och tror vi kan bidra till idrottsrörelsen genom att vi attraherar grupper andra idrotter har svårt att nå ut till. Vi är särskilt starka bland flickor i tonåren, en ålder då många tyvärr slutar idrotta. Vi vill ge fler möjlighet att träna cheerleading på olika nivåer, och det kan ett medlemskap i Riksidrottsförbundet möjliggöra.

 

Vi tror på en mångfald av olika idrotter och att vi kan utvecklas bäst om vi får företräda oss själva, även om vi gärna samarbetar med andra förbund på föreningsnivå. Att samarbeta är en del av vad vår idrott bygger på, samarbete både inom laget och med andra idrotter.

 

Det är därför vi önskar att ni röstar för vår medlemsansökan den 26 maj.

 

Ni är varmt välkomna att höra av er om ni har några frågor!

 

Det går att nå mig på min mail ordforande@cheerleading.se, på Facebook eller på twitter @OrdforandeSCF.

 

Se gärna filmen som International Cheer Union spelat in angående vår ansökan; https://www.facebook.com/svenskcheerleading/videos/2297586473639670/

 

Vi ses på Riksidrottsmötet!

Du hittar oss även här!