Projekt – Idrott för äldre!

SCF är ett av specialidrottsförbunden som blev utvalda att satsa extra på målgrupp äldre som startade i början av 2021. Så sen i januari har jag haft det fina uppdraget att försöka få i gång några föreningar i ett pilotprojekt för att starta upp aktiviteter för denna målgrupp.

Ett otroligt spännande uppdrag då jag själv är gammal cheerleader och även arbetat inom förbundet, även om det nu är många år sedan. Men ett cheerleadinghjärta är alltid ett cheerleadinghjärta. 😊

 

Direkt fick vi fyra föreningar som visade intresse, Julle United, Haninge Cheer Elite, Fredagsfys Sverige och Kolsva If. Då vi var mitt uppe i en pandemi så försvårades arbetet en hel del, det mesta i uppstart fick skötas via digitala möten och/eller telefon. Vi hade en hel del restriktioner att förhålla oss till om hur och vart aktiviteter kunde hållas.

 

Inför uppstart så togs en handlingsplan fram och en lathund för att förenkla för föreningar som var med i piloten men även för föreningar som vill vara med i framtiden. Lathunden är nu inne för korrigering hos förbundet och kommer inom kort att kunna delas vidare.

 

Vad har vi då gjort under året:

Först ut i februari blev Fredagsfys Sverige som startade i gång aktivitet på fredagar utomhus i en stor park i Haninge. Intresset var från början väldigt stort och på plats var det allt från 30-50 deltagare under hela vårterminen. Även vid dåligt väder var det stort intresse. Här har vi en generation som är gjorda av stål och inte gnäller för lite regn.

 

Under April startade Kolsva If upp sin satsning och fick även dom många deltagare redan från start.

 

Båda Fredagsfys Sverige och Kolsva har haft liknande upplägg där mycket har handlat om att röra sig till musik med eller utan pom pom i händerna. Eftersom vi hela tiden hade restriktioner att ta hänsyn till så var all aktivitet utomhus, väl uppmärkta platser med avstånd och uppmuntran till eget ansvar. Fredagsfys Sverige som alltid håller sin aktivitet på fredagar avslutar också varje tillfälle med fredagsmys. Deltagare som vill tar med eget kaffe och föreningen bjuder på sponsrat sockersmart fika. RF/Sisu Stockholm har hjälpt till med lämpliga högtalare.

 

Isabelle som är ansvarig för satsningen i Kolsva If berättar att det är bland det roligaste hon har gjort och föreningen kommer att fortsätta att satsa på dom äldre som målgrupp. Föreningen har också ett fint samarbete med kommunen som nu förstått värdet med satsningen och har inför vinterhalvåret tagit fram lämplig lokal som fungerar även för rullatorer och rullstolar. Isabelle berättar också att RF/Sisu Västmanland har hjälpt till generöst med pengar för inköp av högtalare och annat nödvändigt material. Kolsva är också sugna på att förankra cheerleading på äldreboende och hoppas kunna få till det när allt med pandemin är över.

 

I Haninge blev intresset så stort att Fredagsfys Sverige valde att utbilda och inspirera personalen på kommunens träffpunkter så att fler skulle få tillgång till aktiviteten. Sen några veckor tillbaka är nu tre träffpunkter i gång med sin dans, ytterligare två förväntas komma i gång under hösten. Även äldreboenden har fått testa på cheerleading vilket har varit mycket uppskattat och något som Fredagsfys Sverige kommer att jobba vidare på och sprida. En sak som stuckit ut är att det händer något magiskt med äldre som får pom pom i händerna berättar Emelie (en av ledarna), per automatik vill man röra på sina händer och armar, både i sidled, framåt och uppåt. Personalen har vittnat om äldre som inte har haft armarna över huvudet på flera år men som nu glatt viftar till musiken med sina färgglada poms i händerna.

 

Julle United och Haninge Cheer Elite avstod att starta i gång äldresatsningen så länge restriktionerna fanns, men har inte på något vis lagt ner sina planer på att få i gång en grupp äldre i framtiden. Julle United är förhoppningsvis inte så långt borta, föreningen har en ledare klar som vill starta i gång, men är nu på jakt efter ytterligare en ledare, därefter hoppas vi att även Hudiksvall har sina egna dansande äldre cheerleader.

 

Vi håller också tummarna att allt kring pandemin snart lugnar ner sig så att Haninge Cheer Elite kommer i gång och så även övriga Sveriges föreningar inom förbundet. Så förhoppningsvis till våren/sommaren 2022 så har vi flera föreningar som satsar på denna viktiga och härliga målgrupp. Helt klart är att dom äldre är en stor tillgång i en föreningsverksamhet på många vis och tillför en fin balans mellan ung och gammal.

 

Media har visat stort intresse för cheerleading för äldre och flera artiklar har skrivits om satsningen, även ett radioinslag på Stockholm P4 sändes under våren.

 

Vid pennan Susanna Almström ansvarig projektledare cheerleading för äldre.

Du hittar oss även här!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *