Sverige ställer in deltagandet i VM & junior-VM 2020

Juniorvärldsmästare 2019 blev Sverige och Team Sweden Junior Allgirl. Foto: Katrin Chieux.

Efter noga övervägande av den rådande situationen runt om i världen till följd av coronavirusets spridning ihop med de svenska landslagens trygghet, säkerhet och sportsliga förutsättningar har Svenska Cheerleadingförbundets förbundsstyrelse beslutat att ställa in det svenska deltagandet i 2020-års världsmästerskap i cheerleading.

VM & junior-VM i cheerleading skulle ha genomförts i Orlando, USA mellan den 27-29 april.

Den svenska delegationen på drygt 90 personer skulle ha bestått av tre landslag – damlandslaget i cheerleading Team Sweden Allgirl och det mixade landslaget i cheerleading Team Sweden Coed, samt juniorlandslaget i cheerleading för damer Team Sweden Junior Allgirl – samt representanter från förbundshåll. 

– Våra landslag har arbetat hårt och fokuserat under lång tid, både med sin träning och med att skapa finansiella förutsättningar. Vi har haft goda förhoppningar om fina resultat med bakgrund i fjolåret samt pågående säsongs utveckling. Det är därför ytterst tråkigt att VM ställs in, och jag känner starkt med våra tränare och utövare, säger Katarina Eriksson, generalsekreterare, Svenska Cheerleadingförbundet.

– Det är med stor sorg, tungt hjärta och sinne som jag konstaterar att våra tre landslag inte kommer att delta på VM i år. Jag vill säga tack till er aktiva i landslagen och er coacher för ert hårda arbete och för att ni alltid är goda representanter och förebilder för vår sport. Det finns ingen tröst just nu. Jag vet det! Ni får ta hand om varandra och göra det som bara lag kan göra, stötta och lyfta varandra, och jag hoppas att Sverige kommer tillbaka starkare än någonsin efter det här, säger förbundskaptenen Karolina Olovsson.

Svenska Cheerleadingförbundet ser liksom Riksidrottsförbundet allvarligt på situationen kopplat till smittspridningen och följer noggrant utvecklingen både i Sverige och omvärlden. Förbundet har också tidigt valt att strikt följa rekommendationerna från regeringen och ansvariga myndigheter.

Svensk cheerleading har varit förberedda
Bakgrunden till beslutet från Svenska Cheerleadingförbundet är att USA på grund av coronavirusets utbrott i världen har förbjudit resor från Europa 30 dagar framåt, till 14 april, dvs strax innan VM. Disneyworld där VM & junior-VM skulle hållas stänger från och med söndag till sista mars. Norge och Finlands landslag får inte träna. Danmark stänger gränserna. International Cheer Union, ICU har möten angående ett eventuellt inställande av VM, men har ännu inte landat i något beslut. I Sverige ska en smittad person vara hemma tills man är frisk. Vi är också ombedda av regeringen att noga överväga resor då snabba beslut kan ske, tex gällande gränser som stängs och karantänsregler. Floridas Department of Health säger att alla som reser in från level 3 klassade länder ska genomgå 14 dagars obligatorisk isolering. Sverige klassas som level 3 idag. Ett svenskt genomförande av VM är i detta läge högst otryggt.

– Ett beslut att ställa in ett deltagande i VM är inte lätt. Det är dock ett beslut som bygger på omsorg om de aktiva och att ta ansvar för det som sker i världen. Jag förstår de enskildas känslor då de förberett sig under lång tid, men är övertygad om att det är rätt väg att gå. Det kommer fler år och fler VM, säger Svenska Cheerleadingförbundets ordförande Anders Bruhn.

Du hittar oss även här!