Projektet seniorer i cheerleading

Sommaren 2021 initierade Svenska Cheerleadingförbundet (SCF) ett projekt kallat ”Seniorer i Cheerleading” för att skapa kunskap och förutsättningar för att rekrytera och behålla seniorer, alltså personer i åldern 16–25 år. SCF hade identifierat svårigheter att behålla ungdomar inom denna åldersgrupp och ville undersöka hindren för att stanna samt vad som gör att vissa stannar. En hypotes var att det saknades en långsiktig utvecklingstrappa, vilket leder till ett för stort fokus på tävling och kortsiktiga resultat.

Projektet fick stöd från Riksidrottsförbundet (RF) och startade 2022. Målen var att kartlägga varför seniorer slutar eller fortsätter med cheerleading samt att utveckla en handlingsplan för en långsiktig utvecklingstrappa. Projektet är nu avslutat och en sammanfattning av arbetet presenteras.

Kartläggning av Ungdomsbarometern
Ungdomsbarometern (UB) genomförde 2022 en kartläggning av medlemmar hos Svenska Cheerleadingförbundet för att undersöka deras relation till cheerleading, särskilt hinder för att fortsätta utöva sporten. Genom tretton djupintervjuer med nuvarande och tidigare medlemmar framkom att cheerleading skapar en stark gemenskapskänsla och ger en känsla av trygghet och identitet. Tävling och personlig utveckling var viktiga motivationsfaktorer. Flera orsaker till att utövare slutar med cheerleading identifierades, såsom press att prestera, fysiska skador, förändrade livssituationer, och begränsade utvecklingsmöjligheter inom föreningen. Dålig sammanhållning, missnöje med tränare och höga kostnader var också bidragande faktorer till att utövare slutade.

Ta del av hela rapporten här.

Rapport om seniorer i cheerleading
Susanne Meckbach genomförde 2023 en studie där hon intervjuade 48 personer, varav elva var aktiva seniorer och resten hade slutat med cheerleading. Rapporten listar exempel på både positiva och negativa erfarenheter kring ledarskap i cheerleading. Positiva exempel lyfter sammanhållning, gemenskap och roliga aktiviteter. Negativa exempel går in på hur ledare tagit till hot och favorisering i sitt ledarskap. Resultaten visade på en stor kärlek till sporten, där gemenskap, laganda och trygghet var centrala upplevelser.

Susanne presterande delar av sin rapport under SCF:s årliga utvecklingskonferens Cheerforum år 2023.

Läs hela rapporten här

Kvantitativ studie av Carolina Lundqvist 
Under hösten 2023 påbörjade Carolina Lundqvist en studie. Syftet var att ytterligare undersöka varför seniorer fortsätter eller slutar med cheerleading. Denna gång en kvantitativ studie som alla nuvarande och tidigare tävlingsutövare i seniorålder ombads svara på. Studien, ”Prevalence of harassment, abuse, and mental health among current and retired senior Swedish cheerleaders”, är gjord av Carolina Lundqvist, docent inom psykologi och idrottsvetenskap och legitimerad psykoterapeut vid Institutionen för beteendevetenskap, Linköpings universitet.  Den finansierades av Svenska Cheerleadingförbundet och en artikel på vissa utav resultaten publicerades i Journal of Sports Sciences. 

Totalt svarade 211 nuvarande tävlingsutövare och 73 tidigare tävlingsutövare över 15 år på frågor om sin träning, motivation, samt psykisk och fysisk hälsa, samt skäl till varför de tränar eller har valt att sluta att träna cheerleading. Så vitt känt är det första gången i världen en undersökning av det här slaget har gjorts på just cheerleading. Carolinas studie visade att missnöje med ledarskap, skador, hög press och dålig stämning i laget är stora anledningar till att aktiva slutar. 

Den 4 november 2024 höll Svenska Cheerleadingförbundet en nätverksträff där Carolina Lundqvist presenterade resultatet av studien till SCF:s medlemsföreningar.  

Läs sammanställning av resultaten från studien här: ResultatCheerleading240116_final.pdf

Samt Läs artikeln här.

Handlingsplan
Utifrån de kartläggningar som genomfördes sammanställde förbundet de insikter och utmaningar som framkommit i en handlingsplan i slutet av 2023. Handlingsplanen gav en samlad bild av vad som genomförts i projektet, men även rekommendationer för handlingar framåt. Utifrån det som framkommit i kartläggningarna justerades handlingsplanens fokus, från att ta fram aktiviteter för att ta fram en utvecklingstrappa, till att i stället se över rekommenderade aktiviteter utifrån de utmaningar som framkommit i kartläggningarna. 

Fortsättning efter projektets avslut
Förbundet har släppt en uppförandekod för ledare som bygger på de resultat som kommit fram i projektet ”Seniorer i cheerleading” tidigare.

Läs Uppförandekoden här.

Projektet “Trygghet i cheerleading” formulerades av SCF hösten 2023. Som idrottsrörelsen är överens om, är tryggheten inom all idrott vår gemensamt främsta prioritet, såväl som vårt största ansvar. Grundläggande för att skapa en trygg och inkluderande miljö är kunskap och 
medvetenhet. 
 
Syftet med projektet “Trygghet i cheerleading” är att införa tydliga trygghetsrutiner inom förbundet och i dess medlemsföreningar för att skapa en trygg och inkluderande miljö för alla. Projektet bygger på genomförda studier och tidigare initiativ inom trygghetsområdet och en GAP-analys som har identifierat framgångsfaktorer och brister i förbundets och föreningars hantering av trygghetsfrågor. 
 
Målet är att förbundet och alla föreningar ska ha implementerade trygghetsrutiner som bland annat kan omfatta aktivt arbete med uppförandekoden, och utbildning för relevanta målgrupper som aktiva, tränare och ledare. Detta projekt är ett viktigt steg mot att göra svensk cheerleading tryggare för alla. Projektet beräknas vara klart under 2025.

Du hittar oss även här!